Langer zelfstandig thuis blijven wonen

Aanpassen of verhuizen

Voor onze huurders wordt het steeds belangrijker dat zij langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Er zijn immers geen verzorgingstehuizen meer. Gelukkig is er nu zorg aan huis wanneer dit nodig is. Langer zelfstandig wonen vraagt vaak om aanpassingen aan de huidige woning. Of om een verhuizing naar een meer geschikte woning. Over dit thema gingen we in maart in gesprek met huurders uit Tiel. Daarna volgden in april en mei vele persoonlijke interviews met huurders uit onze 6 gemeenten.


Uit de gesprekken kwamen veel suggesties en aandachtpunten naar voren. Bijvoorbeeld het verwijderen van drempels en het plaatsen van een verhoogd toilet. Maar ook deurposten die breed genoeg zijn voor rollators.


Daarbij ging het niet alleen om de vraag 'Wat heeft u nu nodig' maar ook om 'Wat denkt u in de toekomst nodig te hebben'.

Uw suggesties en tips

We gingen op pad voor interviews bij huurders thuis. Zo waren we op bezoek bij de familie Veer uit Culemborg. Heerlijke koffie met cake was het begin van een plezierig gesprek! Mevrouw Veer vertelt. “We hebben nog nooit zo prettig gewoond. Mooi plekkie, leuk uitzicht, overal dichtbij. Vroeger woonden we aan de Veerweg. Daar had je ook een prachtig uitzicht, maar daar was het altijd koud en nat”. Bekijk hieronder het volledige interview met de familie Veer.

Wat doen we met al die opmerkingen en tips?

Er zijn niet alleen opmerkingen gemaakt over aanpassingen in de woningen. Maar ook goede voorzieningen en ontmoetingsmogelijkheden in de buurt en veiligheid rondom het wooncomplex kwamen naar voren als belangrijk. Veel huurders willen graag blijven wonen waar zij nu wonen. Andere gaven juist aan te willen verhuizen naar een meer geschikte woning, als dit in de toekomst nodig bleek. Mildred Hermsen, manager Ontwikkeling, vertelt over onze aanpak.